Zmeura

Dupa ce v-am cinstit cu zarzare, apoi cu capsuni si fragi revin acum cu o noua oferta : zmeura. Din gradina, proaspata si buna. Pana acum am experimentat gemul de zmeura, dulceata de zmeura si mai nou tarta cu zmeura (sar'na mami). Ii zic tarta, insa la fel de bine as putea sa ii spun prajitura cu zmeura. E un blat de pandispan (aka chec) cu un strat de zmeura pe deasupra (dupa reteta de la matusa). Nu e cine stie ce delicatesa, insa e home made si eu apreciez chestiile astea. Stie cineva daca se face compot de zmeura? Am vazut ceva retete pe net, insa nu par de incredere..
Pentru la vara: stiu cateva locuri unde se coc mure, vine cineva cu mine, sau o sa vaarat (iar) doar poze?
Viata la tara are cu siguranta avantajele ei. 
Apropo, Terra, cu gem ai "umplut" clatitele ?

Dupa continuare o prezentare mai complexa a zmeurei si cateva indicatii (daca o folositi ca planta medicinala).

Te intrebai care sunt fructele de care e musai sa te mai indragostesti vara aceasta? Ei bine, acorda zmeurei un loc de frunte in farfuria ta. Nu stim cate persoane pot rezista tentatiei de a incerca delicata aroma revigoranta de zmeura, dar am aflat de la cercetatorii olandezi ca acest fruct are o activitate antioxidanta de 50 de ori mai puternica decat capsunile, de 3 ori mai mare decat kiwi si de 10 ori mai mare decat rosiile.
In plus, are proprietati antimicrobiene si anticarcinogene si este o sursa de vitamina C, magneziu, cupru, calciu. Mai vrei argumente? O cura cu zmeura poate valora mai mult decat cateva folii cu medicamente pentru stomac, scaderea nivelului colesterolului crescut, boli de inima, tulburari de tranzit intestinal, afectiuni oculare sau pulmonare, diabet, raceala, obezitate, raguseala.
Asta ca sa nu mai vorbim despre valoarea inestimabila a preventiei… Deci sa atacam zmeura, dar nu inainte de a ne informa. O portie de zmeura (125 g) are 60 de calorii, un gram de grasimi, 0 mg de colesterol, 0 mg de sodiu, 14 g de carbohidrati, 9 g de fibre, 6 g de zaharuri, un gram de proteine.
Contine, de asemenea, 50% din DZR de vitamina C, 4% din DZR de vitamina A si fier si 2% din DZR de calciu. Pe langa soiul cel mai cunoscut exista si zmeura aurie, de culoarea chihlimbarului sau violet – toate avand acelasi gust.
Adevarate bombe de sanatate
Desi vedetele din industria cinematografica fug cat le tine… talentul de Zmeura de Aur, nu se dau insa deoparte cand vine vorba despre fruct. Madonna, Gwyneth Paltrow, Hilary Clinton, Uma Thurman, Natalie Portman, Alicia Silverstone sunt fani declarati ai acestui fruct.
Zmeura contine un antioxidant numit acid elagic care are un rol foarte important in prevenirea distrugerii membranei celulare si prin neutralizarea radicalilor liberi.
Antocianinele din zmeura ii dau acestui fruct proprietati antioxidante, dar si antimicrobiene, inclusiv abilitatea de a preveni dezvoltarea unor bacterii si ciuperci (de exemplu, Candida albicans care provoaca des infectii vaginale si este una din cauzele sindromului de colon iritabil).
Mai mult, unii cercetatori sustin ca zmeura are potential sa inhibe dezvoltarea celulelor canceroase si a unor tumori in diverse parti ale corpului, inclusiv colon.Profita si congeleaza cat mai multa zmeura. Proprietatile sale se pastreaza foarte bine, chiar si in astfel de conditii.
Atentie!
Zmeura contine oxalati, substante care se gasesc in mod natural in organismul uman, in plante si in animale. Cand cantitatea de oxalati devine prea concentrata, acestia se cristalizeaza provocand probleme de sanatate. Persoanele care au pietre la rinichi sau la fiere netratate trebuie sa evite zmeura. Studii de laborator au dovedit ca oxalatii pot impiedica buna absorbtie a calciului in organism.
Minunea din frunzele de zmeur
Este pacat sa nu ne aplecam privirea asupra unor remedii naturale deosebite, cum ar fi ceaiul din frunze de zmeur. Iata ce efecte are! Administrat pe cale interna: reglator hormonal puternic, anti-acid, antiseptic intestinal, astringent, cicatrizant, digestiv, diuretic, dezinfectant, hemostatic. n Folosit extern, ceaiul din frunze de zmeur este antiseptic, astringent, cicatrizant.
Iata cate indicatii are: dismenoree, sindrom premenstrual, uter fibromatos, chist ovarian, fibrom uterin, noduli mamari, tulburari specifice premenopauzei, hemoragie, hemoragie uterina, pielonefrita, cistita, prostatita, ulcer gastro-duodenal, gastrita, diaree, enterocolita, gastrita hiperacida, ulcer gastric, tuse, raceala, bronsita, afectiuni ale prostatei. De asemenea, compresele cu ceai din frunze de zmeur se pot aplica in tratamentul unor eczeme infectioase, conjuctivita, nevralgii dentare, eruptii tegumentare.
Autor: Madalina Dragoi
Preluat de aici.

5 pareri:

Alin spunea...

Buna zmeura...bunicii mei aveau in spatele curtii zmeura,am crescut pe langa fructul asta..:))

Smiley_tgv spunea...

@florin:
(in spirit de gluma) daca ai crescut pe langa el inseamna ca nu te-ai facut prea mare :P
si da, si eu am crescut de mic cu zmeura in curte si tin minte ca ma trezeam dimineata (in vacanta, deh) sa apuc sa le mananc inaintea fratelui meu :))

tgtrix spunea...

astea imi plac si mie dar la mine inca nu s-au copt ;) ce interesant

Ioana Radu spunea...

Am umplut clatitele cu dulceata de mure, gem de caise si finnetti :D

Cat despre murele de care zici tu... la vara... daca pe acolo nu sunt caini, vin eu cu tine. Iubesc murele.
Si dulceata de bobite de soc e yummy.

Anonim spunea...

buna, cand si cum este cel mai bine sa culegem frunzele de zmeur pt ceai? daca a inceput sa faca deja fructe este ok sau trebuie inainte de a face fructe? frunzele se culeg cele tinere din varf sau si cele mature?
multumesc anticipat,
Nicoleta

Trimiteți un comentariu