Nu mai po(s)t cu Pastele!!!


Inainte de toate vreau sa le multumesc comentatorilor de la posturile anterioare. E foarte placut sa interactionezi cu cititorii articolelor tale, sa vezi ca cineva chiar a citit si a simtit nevoia sa spuna ceva. Deci: multumesc !


Acestea fiind spuse: S-a tampit chiar toata lumea?
Mai stie oare cine ce sarbatorim de Paste? mai stie cineva ca ar trebui sa sarbatorim invierea fiului lui Dzeu?
Nu, acum toaaata lumea se distreaza de Paste, asta dupa ce pregatesc o masa "cum se cuvine" sau cu "cele cuvenite pe masa". Pe la televizor au inceput microfonistele sa mearga prin piete si sa estimeze cat costa masa de Paste. Se plang oamenii ca mielul s-a cumpit sau ca nu prea se vand mieii made in Ro, ci aia din import. Cozile de la hypermarketuri au inceput sa creasca, iepurasii de ciocalata sa ne invadeze, ousoarele dau navala.O adevarata nebunie de stiri, insa pe nicaieri nu spune nimeni: Bah, e pastele, fiul lui Dzeu a fost rastignit si a inviat!
As fi tare curios de un reportaj in care intrbarea sa fie "Ce sarbatorim de paste?" Cu siguranta fiecare ar raspunde pe limba lui. Un copil probail va spune ca sarbatorim iepurasul, pe care il asteapta sa ii aduca (si el) cadouri, asta fiind bineinteles doar un nou mod de imblanzire al lor de catre parinti. Un adolescent probabil ca percepe si pastele ca pe un mod de partyyyy (aka beutura si femei) sau ca un gratar la verdeata cu "tovarasii" unde oricum se va imbata, ca deh, e sarbatoare, e pastele. Si de pe la 25+ ani oamenii cam revin la normal, orice ar insemna asta. Adica tot mai gasim oameni ce organizeaza si ei un gratar, insa o fac doar asa, sa fie in randul lumii, sa nu iasa din turma. Apoi mai sunt cei ce vad in Paste cateva zile libere de care trebuie neaparat sa profite cu un concediu. Pe ei chiar ii inteleg: ce paste? Ce inviere? Zile libere, nenica, departe de rutina zilnica de la serviciu. Si apoi mai sunt batraneii 45+ ani care stiu ce inseamna pastele, care s-au mai potolit din gratare si stiu ce inseamna o cina in familie.
Dupa cum (cred ca) am mai zis, nu sunt o persoana prea religioasa, ba chiar mi-e sila si scarba de fetele bisericesti (cu unele exceptii) insa asta s-a ajuns sa fie interpretat ca paste? bautura, distractie, gratare? Nu spun ca ar trebui sa ne bulucim in biserici si sa tinem post, insa nu e o cale de mijloc?
Eu unul nu tin post. Deloc. Nu vreau sa imi impun asa ceva. Il consider o porcarie imensa, daca tin cont de sfaturile bisericesti. Inteleg cu purificarea trupului, cu necesitatea lui de a procesa mai putina carne, dar faza cu postul bisericesc ma depaseste total. De ce trebuie sa tin eu post?Asa imi arat dragostea fata de dumnezeu? Eu numai asa de gica contra nu vreau sa tin post, insa ma minunez mereu cu cata constinciozitate tin unii post, de parca viata lor ar depinde de asta.
De ce nu tin post:
Din ce stiu eu post inseamna fara carnitza, fara animale, nu? Traim intr-o lume in care postul pur, in adevaratul sens biblic e practic imposibil. Adica daca tu nu mananci carne si sa zicem... te enerveaza cineva foarte rau si se ajunge la injuraturi, iar eu nu tin post, si injur; cu ce te ajuta ca tii post? crezi mai mult in dumnezeu sau cum? Sau tii post, insa se intampla sa ai un accident cu masina (ziceam), un bou/vaca nu te vede la timp si intra in tine, tu nevinovat(a), te mai ajuta cu ceva postul cand tu deja constientizezi ce inseamna accidentul (service, bani, timp pierdut) si fie in gand fie pe fata il injuri cu trei generatii in urma si cu tot cu raniti? Care mai e rostul?
Ceea ce vreau sa spun e ca postul biblic pur nu exista si multi se multumesc cu un simulacru de post...
Ca tot m-am pornit o alta porcarie bisericeasca este impartasania aka vinul impartit multimii cu aceeasi lingurita. De pe la 15-17 ani nu cred ca m-am mai impartasit. Sa va povestesc de ce. Eram la rand pentru a primi vinul divin, randul se aranjase pe un singur firicel, erau vreo 4-5 persoane in fata mea. Si incepusem sa observ cum se face, sa stiu si eu cum sa procedez. Si observ la primele 2 persoane, apoi era o baba. si aici a fost momentul de bing bang: lingurita in gura babei, lingurita in paharelul cu vin, lingurita in gura mea. Soc si groaza cand am realizat ce urmeaza. De atunci nu m-am mai impartasit. fara sa tin cont ca mi-ar putea transmite nush ce boli, numai de scarba nu mai puteam accepta asta. Pana nu ma vor primi cu lingurita din buzunar nu mai calc la impartasanie.
Am mai multe de povestit legat de ce inseamna biserica, credinta, dumnezeu pe la noi. Urasc preotii cu toata inima (ce ceva exceptii). Insa in alt articol ca asta deja e prea lung.

NB: stiu ca paste si dumnezeu se scrie cu litera mare, insa nu imi pasa. WTF? chiar crede cineva ca o sa arda in iad daca face acest lucru? si nu nu e nici o lipsa de respect, am modalitatea mea de a-mi respecta valorile si pe dumnezeu, iar o litera mare/mica nu se afla printre ele.

10 pareri:

Castiel spunea...

.... Paste Fericit :D :D :D

Smiley_tgv spunea...

@black angel:
cred ca deja banuiesti ce ti-as raspunde :))
daca nu, uita-te la imaginile din articol :D

Castiel spunea...

aha... mai bine merem la o bere!!! :D :D :D

Sorina spunea...

Sincer, imi placea Pastele si il sarbatoream pentru motivele bune cand eram mica. Biserica, post, toate cele. Acum insa, putin imi pasa. E o alta zi din calendar. Doar ca de data asta am ceva mai multa mancare in frigider decat de obicei :).

Smiley_tgv spunea...

@Sorina:
:)) Asa e, si-a pierdut din insemnatate, Chiar ca mai multa mancare in frigider, de parca am manca de 9 ori in ziua de Paste :P

Ploua cu Soare spunea...

smiley_tgv, smiley_tgv..te respect, dar nu iti scriu numele cu litera mare:P
hai sa iti povestesc putin despre post. cum il vad eu. nu este o purificare a trupului, pentru ca nu tinem post pt dieta. pentru asta puteam merge la doctor. post tii pentru a demonstra ca te poti opri de la unele lucruri, sa te chinui in numele credintei. este o perioada de autopenitenta si daca incepi sa te revolti, gandeste-te ca inainte oamenii se autoflagelau pentru iertarea pacatelor. nu te obliga nimeni sa tii post. insa incearca si te vei simti mai bine. nu fizic, fizic nu ai cum, indiferent de ce spun multi. in plina astenie de primavara, renuntarea la oua, carne si lapte nu te ajuta in nici un fel. insa cum Iisus s-a jertfit pentru noi, am putea macar sa ne chinuim si noi (mai mult sau mai putin) in zilele de post

Ploua cu Soare spunea...

p.s. esti in lista mea de blog roll

Smiley_tgv spunea...

@ploua cu soare
am inceput si eu sa scriu fara majuscula, nu cred ca tine neaparat de respect.
Legat de post aia voiam sa zic si eu, ca traim intr-o lume in care postul pur, ca la carte e imposibili (cel putin mi-e mie), m-as chinui in numele credintei, daca as simti ca astfel sunt mai aproape de divinitate. Ma pot opri din mancat lapte/carne/oua, bag verdeturi mama mama, insa consider ca toata asta e ca o apa de ploaie daca ma calca cineva pe coada si ne injuram de mama focului.

Ploua cu Soare spunea...

true..dar incearca sa nu injuri:P asta e ideea. din start nu vei avea puterea sa tii post ca la carte. insa incetul cu incetul vei progresa. stii care cred ca e problema in randul baietilor? anturajul:P nu e cool sa tii post. barbatul trb sa manance carne..nu iarba:P

Smiley_tgv spunea...

nu pot sa nu injur, nu sunt o creatura suficient de evoluata astfel incat atunci cand sunt injurat sa zambesc si sa trec peste. Postul nu are nimic de-a face cu masculnitatea. Cel putin nu la mine. Am o meserie care nu e tocmai cool pentru un baiat, chiar crezi ca asta-i baiul? Nu tin pentru ca nu vreau un simulacru, cand voi considera ca il pot tine ca la carte, atunci voi tine post :

Trimiteți un comentariu