To baby or not to baby?

Acum ceva vreme nu mai stiu la ce articol al Sorinei (daca citesti si iti aduci aminte la ce articol, te rog sa imi spui) adusesem in discutie copiii, viitorul lor, al nostru, cum se vor simti ei printre puiutii de cocalari si pitzipoance. Imi pare rau ca nu mai stiu ce declansase mica discutie insa parca era ceva legat de faptul ca unii dintre noi fac copii numai si numai atunci cand se simt pregatiti psihic si material sa aibe grija in adevaratul sens al cuvantului de un copil in timp ce altii toarna copii de la o varsta foarte frageda si apoi incep sa se planga ca nu au cu ce sa ii creasca. Eu ii numesc copii facuti pentru alocatie, deoarece consider ca asta sunt. Si discutia luase o turnura mai futuristica, conform careia educatia pe care o s-o primeasca din partea noastra ii va face niste ciudati in lumea lor. In timp ce cocalarii si pitipoancele isi vor creste copii in spiritul lor, cum probabil au fost crescuti si ei la randul lor eu si altii ca mine ii vom creste cum trebuie, cum am fost crescuti noi, incercand sa le dam o educatie cat mai buna, incercand sa ii tinem departe de tot ce e rau. Asta vor face si pitzipoancele, numai ca in limba lor. Numai ca in timp ce eu si altii ca mine vom avea cate un copil ceilalti vor avea pe putin 4 si astfel balanta se dezechilibreaza puternic. La scoala/gradinita ai nostri vor fi minoritari, se vor simti discriminati, ca si cum ei ar fi pe dos, nu ceilalti. Ce vreau sa zic: educatia (si modul cum am fost crescuti noi) primita de noi nu o vom putea pasa mai departe pentru ca va fi depasita.... Cum sa il invat eu sa nu minta cand majoritatea din jur minte si tot asa.... Initial credeam ca nu va fi o problema asa de grava... Ca deh, se vor adapta si vor lupta (si ei, la randul lor) cu cocalarismul, insa nu va fi asa, in primul rand ca vor fi depasiti numeric si in al doilea rand ca parintii lor vor fi astia:


Bianca Rus, Andreea Podarescu, Claudiu Nastase si Sorinel copilu' de Haur... sau 2 panarame/petarde, un manelist si... cine dracu e Claudiu Nastase? Anyway, nu conteaza numele lor, conteaza modul lor de viata, modul cum se comporta si mai ales ca sunt de varsta mea (mai mult sau mai putin) deci cu ei "concurez" eu.... Copiii mei se vor juca cu ai lor, vor fi colegi la scoala!!!!
Incep din ce in ce sa ii dau mai multa dreptate lui Bendeac cand spune ca nu oricine ar trebui sa poata sa faca copii, poate parea nedrept, discriminatoriu sau cum vreti voi insa asa vad eu lucrurile. Oricum spre Idiocracy ne indreptam cu pasi repezi. Cum isi va educa diva B. Rus copilul cand ea in halul in care e si se simte bine asa?? Cum? Cand iei de la magazin un rahat de aparat electro-casnic primesti acolo in cutie 2-3 foi in care ti se spune: il bagi in priza, apesi butonu cutare, faci aia, dregi aia si ta-dam e gata. Pe cand la celalat capitol,toti prostii fac copii, e gratis, nimeni nu ii intreaba pe viitorii parinti: ia, Gigele, ai cu ce sa iti cresti copilul? Ai un venit sigur? NU! Si Gigel toarna copii pe banda, pe care ii hraneste cu coji de paine si ii tine in frig si ii condamna astfel la o viata ratata din start. cu ce e de vina copilul ca s-a nascut in bratele lor si nu in ale unor oameni modesti, insa care stiu sa-l aprecieze?
Nu stiu cat am reusit sa ma fac inteles, stiu ca nu in mare parte, nu stiu ce am, parca nu am vorbele la mine, insa totul s-a declansat cand am vazut clipul de mai sus si mi-a dat seama ca ai mei vor fi colegi cu ai lor si nu vreau asta!
Si nu vreau sa se inteleaga ca am ceva cu tiganii, manelistii. Nu, am ceva cu prostia, cu cocalarismul si lipsa de bun simt si de normalitate, pana la urma!
Ca sa va conving (v-am spus ca sunt invatator), intr-o zi se certau 2 elevi in clasa, un rudar cu un tigan, cearta nu era chiar o cearta ci mai degraba o disputa pe acceptarea etniei fiecaruia. ridarul ii spunea tiganului tigan si invers (recunosc ca erau comici) Si apoi rudarul a venit cu argumetul suprem: tiganii sunt mai negri, deci rasa inferioara de parca asta ar fi fost cheia problemei :)) Apoi i-am luat pe amandoi si le-am explicat ca amandoi sunt copii, indiferent de culoarea pielii. I-am spus rudarului ca daca el ar fi fost albastru tot el ar fi fost si eu l-as fi iubit la fel, si tiganul daca ar fi fost mov tot la fel l-as fi iubit. Chestia e ca de mult ori spunem tigani tuturor oamenilor cu pielea inchisa la culoare, insa eu cred ca sunt foarte multi romani cu comportament de tigani si cu pielea alba. Tiganeala nu o da culoarea pielii, ci modul lor de a fi, de a se comporta. La mine in clasa e o adevarata mixtura de etnii si minoritati: am in clasa sarbi, romani, tigani si rudari (2 romani) insa in ochii mei toti sunt copii. Ma bucur ca am reusit sa ii vad asa si sa nu ii fac sa se simta diferiti in ochii mei. Este adevarat ca uneori tiganii sunt altfel, insa asta vine din familie, din educatia de acasa, exact cum am inceput postul de azi. Iar este adevarat in ca in zilele urate tiganii lipsesc. de ce? "A zis mami sa nu vin la scoala ca ploua si ma ud si racesc." ce sa ii mai zic eu? Insa am tigani care vin zi de zi la scoala, care invata si au rezultate bune, la fel si rudari.
Nu ma intrebati care e diferenta dintre rudari si tigani ca nici eu nu o stiu prea bine, stiu doar ca rudarii fac lingurile de lemn, floricelele acelea roz si caruciorele alea mici cu maner lung.

As putea povesti multe din cei 4 ani de invatamant, cum se reflecta in copil parintele, cum vin de-acasa cu niste chestii pe care nu poti sa i le schimbi oricat te-ai stradui. Am vazut copiii remarcabili cu un potential urias, insa stiu ca le va fi strivit de mediul in care traiesc, nu toata lumea are noroc, sa se nasca in bratele cui trebuie....


2 pareri:

Anonim spunea...

este tare gramatical, literal dar scrie pe intelesul tuturor bianca rus este chiar o fata de nota 10 am auzito in spectacol mia placut sta de vorba si-ii inimoasa ti-ar da ultimi bani ca sa te ajute o apreciez eu in serial in locul ei pe toti ias fi pus la zid!!!!

Smiley_tgv spunea...

@anonim:
eu credeam ca scriu pe intelesul tuturor...:D
eu nu m-am intalnit face in fata cu ea, insa din ce se vede la tv nu pare asa cum ai descris-o tu, ci doar una dintre sutele de pitipoance.
cel mai ok din showul de la kanal d mi se se pare sorinel, din ce am prins din emisiune....
miss ţălaina nu este printre cei pe care ii apreciez:P

Trimiteți un comentariu