În derivă - serial nou românesc



De cand asteptam asta! Am mai avut parte de cateva dezamagiri in materie de seriale romanesti, insa sper ca incepand cu acesta sa invete si romanul sa faca seriale bune, de calitate, fara scalambaturi si prost gust, fara poante din secolul trecut si fara subiecte facile.
Nu am urmarit "In treatment"-ul americanesc si nici "Be Tipul"-ul israelian dupa reteta caruia este facut acesta, insa sper sa fiu placut surprins.

Mai jos este cast-ul:
O scurta descriere a personajelor, respectand ordinea din imaginea de mai sus:

Andrei, un psihoterapeut sobru, rezervat şi profesionist, urmează să aibă parte de provocarea vieții sale – iubirea pentru o pacientă, iubire ce va amenința tot ce are mai drag și mai important pe lume: familia, respectul de sine, reputaţia și, nu în ultimul rând, meseria.

Nora, senzuală şi foarte inteligentă, capricioasă și foarte caustică, Nora are o personalitate nevrotică și narcisistă ce-i permite auto-analize necruţătoare dar care nu o poate împiedica să se amorezeze de propriul său terapeut...

Victor e militar de carieră, dar duritatea și stoicismul cu care-și îmbrățișează meseria nu fac decât să camufleze teribilul sentiment de vinovăţie generat de viețile nevinovate luate înt timpul unei dezastruase misiuni în Afganistan...

Diana (17 ani) e o gimnastă de performanţă maturizată înainte de vreme cu toate că, din cauza intensului efort fizic, corpul ei a rămas cel al unei fetiţe. Ca urmare a unui accident, compania de asigurări îi cere o evaluare psihologică și, astfel, Diana ajunge la cabinetul lui Andrei...

Ruxandra provine dintr-o familie bună şi, prin urmare, priveşte căsătoria cu „ţărănoiul”  Tudor ca pe o mezalianţă. Cei doi vin la psihoterapie pentru a hotărî dacă să păstreze sau nu copilul nenăscut pe care, iniţial, amândoi şi l-au dorit foarte mult. Acum însă, Ruxandra s-a răzgândit...

Atitudinea pe care Tudor o are faţă de Ruxandra, combinaţie palpabilă de gelozie şi misoginism, reprezintă cauza tuturor problemelor din cuplu. Cu toate aceastea, machismul bărbatului e numai de faţadă – Tudor îşi venerează soţia şi e gata de orice ca să nu o piardă.
Maria, o femeie distinsă, deopotrivă blândă și drastică, tandră și calculată, este fostul mentor spiritual și profesional al lui Andrei, cea care l-a învățat tainele meseriei și i-a călăuzit pașii prin labirintul formării ca psihoterapeut.

Laura e soţia neglijată, furioasă că Andrei a pus întotdeauna interesul pacienților înaintea ei și a celor trei copii ai lor. Convinsă de eșecul căsniciei sale și deziluzionată, Laura sfârșește prin a pune în pericol liniștea familială...

Deocamdata, pe
inderiva.hbo.ro sunt programate doar primele 5 episoade, cu premiera luni, pe 6 decembrie, iar din ce vad vor fi 5 episoade pe saptamana, de luni pana vineri de la 20:30.

Imi place mult cum e structurat serialul: 45 episoade cu fiecare dintre pacientii psihiatrului, iar saptamanal vom avea parte de un episod cand psihiatrul isi viziteaza propriul terapeu. That should be interesting!

Iata cateva promisiuni o descriere a serialului:

Dacă v-aţi întrebat până unde poate merge un serial TV, cât de puternic şi de rezonant poate el fi fără să apeleze la efecte speciale şi la poveşti extravagante, până unde poate ajunge rafinamentul regiei, actoriei și scriiturii, atunci veţi avea răspunsul uitându-vă la În derivă. Structura serialului e bazată pe o serie de piese într-un act, mici furtuni emoţionale care se acumulează într-o dramă psihologică mistuitoare.

În Derivă e un serial al cuvintelor și imaginilor, al proiecţiilor mentale şi al sentimentele pe care acestea le generează. Scenariile te duc în locuri vii şi distante – fără să părăsească biroul terapeutului. În derivăe terapia prin cuvinte, adusă pe ecran în toată durerea, claustrofobia, defensivitatea şi revelaţia ei.

Până la urmă, miza unei şedinţe de terapie nu diferă mult de cea a unui interogatoriu de poliţie: la fel ca un detectiv, terapeutul încearcă să se insinueze în mintea pacientului, să-i învingă sistemul de apărare şi să extragă, chiar și fără voia acestuia, adevărul. Dacă într-un serial poliţist bănuiala se mută de la un suspect la altul, aici suspiciunea oscilează de la un simptom la altul. Freud, de pildă, a asemuit psihanaliza arheologii, considerând-o „dezgroparea unor straturi de înţelesuri ascunse adânc în spatele ruinelor”.

Plăcerea vizionării e sporită de factorul surpriză – de multe ori, personajele spun exact opusul a ceea ce simt, iar comentariile şi confesiunile aparent întâmplătoare, dar pline de semnificaţii, vin atunci când te aștepți mai puțin. E fascinant să prinzi din zbori acele frânturi trecătoare ale inconştientului ce apar şi dispar ca bulele de la suprafaţa unei ape. Cabinetul de terapie funcţionează ca o oală sub presiune, unde atmosfera se condensează din ce în ce mai tare, oscilând de la insuportabil la euforic, în funcţie de pacient şi de situaţie.
Promo serial:

Evident, fiecare episod e o distilare artistică. În derivă nu-și propune să fie o replică fidelă a procesului terapeutic. Avem de-a face cu o versiune comprimată.

În derivă e fascinant şi pentru că ascunde informaţia pe cât de inteligent o revelează. Fiecare sesiune e plină de aluzii şi eschivări, de durerea negării şi uşurarea mărturisirii, are întoarceri de situaţie în buclă şi ne oferă nenumărate indicii ascunse care sunt invizibile pentru personaje, dar captivante pentru spectator.

Inchei acest articol prin a mentiona ca abia astept premiera si ca mi-am setat alarma pe telefon.

sursa articolului: serialetari.com

0 pareri:

Trimiteți un comentariu