Graffitti ~ pictura urbana

Citind in Adevarul de seara acest articol, mi-am adus aminte de graffitti-urile ce au impanzit zona fostului cinematograf Independenta. Peste tot prin acea zona se pot vedea graffiti-uri impresionante, si am reusit sa deslusesc scrisul "Mask"; bine, nu a fost chiar asa de greu.
Insa care-i faza? Mask e nick-ul celui care l-a facut? De ce ar vrea cineva sa-si scrie numele pe toti peretii? N-a trecut de faza NPPTG? A nu se intelege gresit: percep graffitti ca pe o arta, o modalitate de exprimare artistica, iar in cea din poza e clar ca nu e munca unui novice, imi place foarte mult cum i-a iesit; ba chiar ma enerveaza cat de bine i-au iesit detaliile si ma fascineaza ca astia nu lucreaza cu schite, nu au cum sa stearga/modifice, si spray-ul nu mi se pare un instrument de precizie,  plus ca mai trebuie s-o faca si pe ascuns.
Ce ma enerveaza totusi e ca asemenea opere de arta sunt stricate de mazgaliturile alea mici (semnaturi, probabil) ale novicilor.
Si eu daca as avea vreo firma/magazin chiar i-as ruga sa-mi picteze (asta e termenul potrivit?) fie numele firmei fie logoul. Cat  de fain ar fi ca pe peretii magazinului Vodafone sa fie pictat un graffitti cu logoul sau sloganul scris cu acele caractere specifice?  Ala din poza de mai sus e chiar pe un perete din cladirea  in care are sediul Omniasig; nu ar fost tare ca in loc de "MASK" sa fi scris Omniasig?
Poate ma lamureste si pe mine vreun cunoscator care e faza cu Mask scris pe peretii fostului cinema? E un marcaj ca zona e a lui? mask e nickul celui care le-a facut?
"Pe zidul unei clădiri mari, în parcarea din spatele Hotelului Dâmboviţa, se află reprezentată o panoramă a centrului vechi, pictura fiind făcută de unul dintre cei mai talentaţi grafferi din Târgovişte."
Am sa merg sa vad si eu aceasta panorama... M-au facut curios. Si in acelasi articol se spunea ca vor veni niste grefferi sa picteze in Parcul Chindia de zilele orasului. Am sa merg dupa, sa vad ce a iesit.

15 pareri:

Alin spunea...

Mask e cel putin in 3 locuri diferite in Targoviste...

Smiley_tgv spunea...

@pariuri2009:
si totusi: care-i faza?

Anonim spunea...

Este nickul lui. Si ceea ce face este ca da un tag. Sa te uiti la cel de sus de pe indetendenta (cum te uiti de pe platou spre independenta). Este fantastic.
A da un graffiti cu numele/nicku tau este ceea ce se numeste tag. :)

Anonim spunea...

Bah yo il stiu pe MASK si nu ,nu e nick-ul si pur si si simplu e numele lui de graffer .
Eu ma semnez Dust ONE .

Anonim spunea...

cei care au scris astea sa stie ca mask, NU iarta pe nimeni, si daca il enervezi iti face graffiti pe spate (adica se semneaza pe tine).
.

Anonim spunea...

tare mask asta:)))))

Anonim spunea...

masc nu e bun de nimic

Anonim spunea...

mask e anti-sistem , ca defapt toata brigada lui !!! :))

Anonim spunea...

sunteti niste copii toti care a-ti scris aici.MASK e unul dintre pionierii graffitiului targovistean care si-a lasat amprenta pe tot ce tine de "hot spot" in oras,inclusiv pe trenuri si autobuze.personal il apreciez foarte mult pentru ceea ce face..se exprima liber si intr-un mod foarte placut,personal nu il cunosc dar stiu oamenii din anturajul lui care vorbesc numai de bine de el si nu cum abereaza multa lume cand vine vorba de graffiti si implicit de MASK

Anonim spunea...

il stiu pe mask de la liceu si dupa parerea mea e un basinos cu fite in cap de mare vedeta

Anonim spunea...

sunteti niste hateri care comentati ca nimeni sa nu stie cine sunteti..probabil nu aveti nici o treaba cu arta si cu bunul gust dar vorbiti ca asa e interesant si cool..

Anonim spunea...

MASK e cel mai bine imbracat baiat:X:X:Xil vad in fiecare zi pe la liceul de arte:X

Anonim spunea...

=))))))))))))

Anonim spunea...

Personal,apreciez munca lui. Dar nu inteleg de ce foloseste ca suport peretii cladirilor,cand ar putea foarte bine sa foloseasca si hartia sau orice alt suport de scris/desenat...

Anonim spunea...

Mask e ceva gen Mser oricum da foarte bine si ai urez foarte mult noroc si eu am trecut prin targoviste si i-am vazut desenele da foarte bine

Trimiteți un comentariu