Mi-am luat Schlumbergera (Crăciuniţă)

Nici nu stiu cum sa pronunt... noroc ca v-am scris :))
In orice caz ii zic "şlumbergera". Ieri, intr-o raita prin Kaufland am vazut pe acolo pe la intrare mai multe ghivecele micute cu tot felul de floricele.Initial voiam sa iau altceva (va dati seama ca nu stiu dupa nume), era un fel de pomiţ (pomisor e mult spus) cu niste frunze in capat. Apoi m-am razgandit si am zis ca nu mai iau nimic; apoi am revenit , gandindu-ma ca Gabriela are o gramada de flori si macar p-asta s-o cumpar si eu. Asa mic si fragil era, insa am hotarat s-o iau pe asta, ca e inflorita si parea mai viguroasa dintre celelalte din specia ei.
Am vazut ca are un site numai despre ea aici si am aflat mai multe de pe wikipedia.
Am vazut ca mai e cunoscuta ca Christmas cactus, la noi Craciunita, ca cica ar inflori in perioada Craciunului.
Am cumparat-o in folia aia si intr-un ghivecel extrem de mic. Ghiveci e mult spus, mai degraba un paharel. Pe folie scria ca are nevoie de soare moderat, este recomandat a se uda moderat, sa fie tinuta la o temperatura  de 16-20 grade Celsius si mai scria "a nu se consuma". Initial m-a bufnit rasul, cine ar manca asa ceva? Apoi prietenul google mi-a zis ca sunt cateva specii comestibile, asadar a mea nu e comestibila. Schlumbergera mea e din Danemarca.
La urmatorea vizita la Kaufland imi mai iau o plantuta, din-aia de care am vrut sa-mi iau prima oara.
Craciunita a costat 5,99 sau 6,99; nu mai stiu exact.
Azi am mutat-o intr-un ghiveci mai maricel. Unul alb, putin mai maricel decat dopul in care era in magazin; din ce stiu eu, nu e bine sa schimbi ghiveciul unei flori cu unul mult mai mare, ci sa se faca treptat.
Am asezat-o langa televizor, considerand ca locul indeplineste cerintele plantei. Noroc ca am mai gasit putin pamant intr-un ghiveci pus la adapost, ca azi a plouat muuult si bine.

4 pareri:

Anonim spunea...

E superba , sa ai grija de ea si sa ti poarte noroc de Craciun, asa am auzit ca poarta noroc in perioada asta.

Smiley_tgv spunea...

@Darias: multumesc!

fata din vis spunea...

:) e frumoasa si delicata. Nu uita sa ii pui la 10 zile macar, ingrasamant lichid pe baza de potasiu. Ii place sa fie udata, dar sa nu aiba apa in farfurioara. Si mai ales sa nu o muti. Mai are si alte doua denumiri: "nu ma muta" si "zigocactus". Mutatul dintr-un ghiveci in altul se face dupa terminarea perioadei de inflorire.
Iti doresc sa iti creasca mare si la anul sa aiba de 5 ori mai multe flori si ramurele. :)

Ioana Radu spunea...

Am fost si eu azi in Kaufland si eram in dubii (la fel ca tine) daca sa imi iau sau sa nu imi iau un ghivecel (nu-l pot numi ghiveci, indeed). Pana la urma m-am sucit si nu mi-am mai luat. Habar n-am de ce.

Trimiteți un comentariu