Merlin, serial nou

Da, serial nou nout ce imi place si pentru care m-am decis sa scriu recenzii pe acest blog/site.

titlu

Ar trebui sa incep cu o introducere, poate sunt persoane ce nu au auzit de noul serial de la BBC, insa majoritatea cred ca a auzit de un Merlin si un Arthur, sau macar de Cavalerii mesei rotunde.

Am vazut parerea doamnei Gabriela Groza, insa imi dau si eu cu parerea:

Merlin este un serial britanic ce a debutat in 2008. Are la baza legendele Camelotului, relatia dintre marele vrajitor Merlin si printul Arthur, insa difera de varianta “traditioanala” .Este un serial produs de Shine Limited pentru BBC One, iar sezonul intai a avut 13 episoade, insa s- a confirmat deja existenta celui de-al doilea .

Merlin (serialul) a fost influentat de Smalville, de anii din tinerete ai lui Superman, dupa producatorii de la Shine, care au afirmat ca Smaliville i-a facut sa vina cu ideea ca a existat Camelotul inainte de perioada sa de aur. Filmarile au avut loc in Wales si in Franta (Castelul Pierrefonds). Cele 13 episoade au inceput sa fie difuzate in UK pe 20 septembrie 2008.

merlin

Tanarul vrajitor soseste in Camelot , unde rege este Uther Pendragon, care a interzis practicarea magiei si a inchis ultimul dragon. Vrajitorul, nascut cu abilitati magice este luat ca ucenic de Gaius, fizicianul curtii; afla mai tarziu de la dragonul intemnitat ca este destinat unor lucruri marete si ca trebuie sa il apere pe printul arogant: Arthur si ca impreuna vor desavarsi Camelotul.

Nu se poate sti cu exactitate anul in care se petrece actiunea, interioarele castelului aprtin secolului al 15lea, aparand astfel o diferenta intre legenda si serial. Marea Britanie nu este mentionata niciodata, desi dragonul foloseste termenul Albion, care este cel mai vechi nume cunoscut pentru aceasta. Printre celelalte diferente se numara si varsta celor 2, in legende Merlin este mult mai batran decat Arthur; Lady Morgana este o vrajitoare rea in legende, iar in serial o domnita de la castel, iar in legende Arthur faureste Camelotul, in serial este preluat de la tatal sau.

In caz ca intereseaza pe cineva,

serialul este difuzat deja in 13 tari (Italia, Malaezia, Olanda, Norvegia, Polonia, Suedia, Marea Britanie, Statele unite, Canada, Australia, Romania, Spania si Danemarca). In medie, fiecare episod al sezonul I a strans peste 5 milioane de telespectatori.

Lista episoadelor:

1. The Dragon’s call

2. Valiant

3. The Mark of Nimueh

4. The poisoned Chalice

5. Lancelot

6. A Remedy to Cure All Ills

7. The gates of Avalon

8. The Beginning of the End

9. Excalibur

10. The Moment of Truth

11. The Labyrinth of Gedref

12. To Kill the King

13. Le Morte d’ Arthur

Pentru cei ce nu au vazut inca episodul pilot: pot vedea un preview aici.

villain

Nici un tânãr, oricât de brav, nu îsi poate sti destinul. Nu poate ghici partea sa în marea poveste care e pe cale sã fie spusã. Ca toti ceilalti, trebuie sã trãiascã si sã învete; si asa va fi si pentru tânãrul magician ce va sosi la portile Camelotului. Un bãiat care, în timp, va crea o legendã. Numele sãu era… Merlin.

Episodul 1 ne arata cum a ajuns Merlin in Camelot. Un regat unde magia este interzisa de regele Uther Pendragon. Asistam chiar la o pedeapsa a unui vinovat de practicarea magiei, iar mama acestuia promite razbunare. Aflam si de ce a ajunge in Camelot: pentru a fi ghidatuther si protejat de Gaius, fizicianul curtii, deoarece mama lui se teme ca abilitatile sale nu vor fi privite cu ochi buni de localnicii micului sat din care vine. Inca din primele minute Merlin ii dezvaluie abilitatile sale lui Gaius, salvandu-l. Gaius stie sa pastreze un secret si accepta rugamintea mamei tanarului vrajitor.

Pentru a sarbatori (nu conteaza ce) Uther o cheama pe Lady Helen (o cantareata a vremii); care este ucisa de Mary Collins, mama celui decapitat. Aceasta ii ia locul, urmand sa isi duca la capat planul de a-l ucide pe Arthur.

ArthurMerlin face cunostinta cu arogantul, rasfatatul si tantosul print Arthur, acesta fiind in timpul unui antrenament , isi batea joc de un trecator, in apararea caruia sare vrajitorul. Dupa ce se fac prezantarile Merlin ajunge la inchisoare, de unde reuseste sa il scoata Gaius, in schimbul umilirii publice (prins in “bustean”, localnicii arunca legume stricate in el ). Acolo face cunostinta cu Gwen aka Guinevre, servitoarea lui Lady Morgana.

Gaius pregateste o potiune pentru Lady Helen (care a ajuns intre timp la castel- vrajitoarea, nu cea adevarata) si il trimite pe Merlin sa o duca; acesta observa ceva ciudat in camera cantaretei.

Avem parte de o noua confruntare Merlin-Arthur, unde Merlin isi foloseste puterile (fara a fi vazut) si reuseste sa il doboare pe print, insa intr-un moment de neatentie finalul luptei se schimba.

Dragonul

Tanarul aude vocea dragonul ce il cheama si porneste pentru a se intalni cu acesta. Din dicutia celor doi initial nu reiese nimic clar, ca orice dragon care se respecta, vorbeste numai in proverbe si ghicitori (si nu raspunde la ultima intrebare adresata).

Sarbatoarea incepe, sunt prezenti toti curtenii (Merlin si Gwen continua flirtul inocent) si Lady Helen isi incepe cantecul (destul de frumos, pana la un punct); toti participantii adorm, cu exceptia lui Merlin, care isi acopera urechile. Cand vrajitoarea se pregatea sa il ucida pe print, Merlin isi foloseste magia si o doboara cu candelabrul, apoi il salveaza de la moarte si se alege cu o slujba la curtea regelui : servitorul printului Arthur. Gaius ii intelege menirea si ii ofera o carte cu vraji, pe care il sfatuieste sa o ascunda.

Tin sa precizez ca imaginile au fost preluate de pe www.bbc.co.uk/merlin

Pentru download aici, iar pentru subtitrare aici.

0 pareri:

Trimiteți un comentariu