Păştem si noi ceva?

Ma bucur enorm ca mai sunt doar 2 zile pana la Paste #:-S. Dupa perioada asta o sa devenim iar egoisti, mincinosi, fatarnici (si restul lucrurilor ce ne caracterizeaza in perioadele dintre sarbatori) fara sa ne pese si fara sa ne mai para rau :D
Eu de felul meu nu sunt o persoana prea religioasa, iar legat de biserica/popi nu le acord nici eu fel de credit, ba chiar mi se par in plus, de decor uneori.
Hai sa va spun in 3-4 chestii de ce nu sufar (anumiti) popi:

- la nunti/botezuri/ inmormantari sunt cei mai mari spagari. Nu stiu cum sta treaba cu salariul lor, daca au norma sau ceva asemanator, insa baietii astia primesc de la oameni bani (ochiul dracului, parca) si nu putini. Daca la casatorie sa zicem ca taie chitanta, cu siguranta nu bate cu suma reala platita de oameni. La orice nunta/botez/inmormantare preotul se alege cu ceva, macar un prosop, ceva. De ce? Pentru ca ei incurajeaza acest lucru si oamenii ii asculta, ca deh, sunt trimisii domnului.
- pentru faptul ca sunt avizi de bani. Acum ceva vreme am fost la o manastire cu rudele (eu ca sofer); ghici ce facea 1 popa? Sfintea masini in parcare!!! Pana acum nu am spus totul: o facea pe bani!! adica decat daca plateai iti era sfintita masina. o alta poveste ar fi la capitolul acesta chestia cu painicile alea mici in forma de cruce (anafura?). Pe cand participam la o slujba si eram o oita ascultatoare am vazut si eu cum mergeau treburile: trebuia sa cumpar (nu bon fiscal, nu chitanta, nimic) o painica d-aia si o lumanare si cu o bancota de 10 000 leistateam la coada (cred ca era spovedanie); si stand eu asa, studaim painica... frumoasa, alaba, cu cruci crestate pe ea si cu o muscatura, da muscatura, se vedea un semicerc, asa ca o muscatura.... Apoi am vazut cum un baiat a luat cutia in acre puneam noi painicile si le-a dus inapoi la "chiosc", pentru a mai fi vandute 1 data si inca o data si inca o data....
- desi promoveaza viata cu credinta in dumnezeu, cu smerenie si fara bogatii (and all that crap) majoritatea are cate o bucata viloaca (macar o casa mai smechera) si o masina buna, asta la pachet cu un fiu razgaiat, obligat sa mearga la seminar, sa urmeze meseria tatalui, desi lui nu ii arde deloc.
- faptul ca incurajeaza tot felul de practici care nu au nici o legatura cu religia. Pe unde am mai asistat eu asa, pe la pomeni, pe la botezuri gazdele/organizatorii au o singura grija: si acum ce facem mai departe? si apeleaza la o batrana, care ii invata ca se face aia, apoi aia, ca asa a zis popa. Oricum as da-o, la tara un preot are mereu si irevocabil dreptate.
- ceva absolut aiurea mi se pare ca refuza sa inmormanteze copiii nebotezati (aici nu stiu daca e adevarat, insa asa am auzit), cum ca ar fi pagani.
- un alt minus mi se pare ca femeile sunt grav discriminate in casa domnului, in fata caruia suntem toti egali, se spune. cat de egali suntem daca lor nu li se permite sa intre in altar? Cum sa fim egali daca lor nu li se permite sa fie preotese(nu in sensul de sotie de preot)? De ce nu au voie? Si asta mai scrie in Biblie?
La noi in romania, ca tot ce e in tara asta, si religia e o manea, care se face dupa ureche, sau hai sa spun ca e un mix intre credinta de tip vechi si multe superstitii.
eu asta gandesc acum (si m-am cenzurat, nu in sensul ca i-as injura, ci ca avea mai multe de spus). Inteleg ca sunt ritualuri, obiceie traditii, insa prea sunt modelate dupa bunul plac al unora.
A fost mai demult la tv o faza cu un preot acuzat ca ar fi provocat moartea unui bebelus la botez (inec). Nimic aparte pana acum, fiecare domeniu are uscaturile lui, insa m-a socat declaratia superiorului lui, din care noi trebuia sa intelegm ca bebelusul nu avea cum sa se inece in apa din cadelnita, ca e sfintita :O WTF?
Alta faza la tv, acum ceva vreme botezul cu Bercea Mondialu, botez la care in cadelnita s-au pus bancnote.... Ce fel de popa e cel ce a permis asta? Ce sanctiune a primit? maine-poimanie o sa faca toti asa, ca deh, asa e obiceiul (cu siguranta banii ii raman preotului :P)
Cum e posibil ca un preot sa participe la o conferinta de presa, in care presa afla ca acel preot i-a dat voie lui becalli sa o babardeasca pe nevasta-sa, pardon, sa se impreuneze cu ea. Un personaj ca Becali spune multe, insa o fata bisericeasca i s-a alaturat acum, oau!
Si ar mai fi multe de zis, cum oamenii se indoapa cu miei, camioane de miei, cum cheltuiesc 700 lei pentru masa de Paste, cum cluburile bambuiste sunt bombardate de iepurase sexy, ca doar e Pastele, cu iepurasu', cu alea alea.
A nu se intelege ca sunt ateu; cred in existenta unei divinitati, care ma supravegheaza si ma ghideaza in tot ceea ce fac, insa aleg sa nu imi pun intreaga existenta in mainile acestei divinitati. oare ma va iubi mai putin Dumnezeu (nu conteaza numele) daca nu imi voi face cruce cand trec prin fata unei biserici? consider ca biserica ortodoxa este depasita de actualitate, s-a ancorat in trecut, unde incearca sa ne traga pe toti.
Hai ca ajunge cu atata vorbarie, maine va arat cum am vopsit oua si ce colectionez, mai nou :P
Noapte buna!

4 pareri:

Ploua cu Soare spunea...

cred ca faci o confuzie. in mod sigur preotul nu refuza sa inmormanteze copii nebotezati. eu stiam ca nu boteaza copii morti nebotezati. pentru ca mai sunt unele minti bolnave care boteaza copii dupa ce mor.
imi pare rau ca ai avut experiente neplacute cu Biserica, insa eu acum de la biserica ma intorc si pot sa spun ca dupa mult timp m-au trecut fiorii. cauta un preot dupa recomandari si vei evita persoane avide dupa bani, pt ca deh...si ei sunt oameni, nu-i asa?
eu de cativa ani am dat numai peste preoti deosebiti, care m-au schimbat incet incet

Smiley_tgv spunea...

@ploua cu soare, am zis ca e posibil sa ma insel.. nu stiu sigur
insa sunt scarbit de popime, probabil ca daca as intalni unul mai evalvios, mai cum ar trebuie sa fie mi-as schimba un pic parerea, pana atunci ma revolt atunci cand vad toate magariile pe care le fac acesti slujitori ai domnului. poate nu sunt nici eu suficient de spiritual, dar pur si simplu nu pot sa vad intr-un popa ceva sfant, ceva ce ar merita respect.
Meersi pt commenturi :P

Sorina spunea...

Vai, postul asta este in completa armonie cu ura pe care o am eu fata de preoti. Ai atins exact punctele care pe mine ma scot din sarite de la ei. O dau in sus si in jos cu Dumnezeu, dar stiu sa isi deschida banii si sa faca iertate pacatele. Pf, mda. Genial post!

Smiley_tgv spunea...

@Sorina nu stiam ca ai aceleasi sentimente fata de preotime, credeam sa sunt singurul, sau macar printre putinii...
Ms de apreciere :D

Trimiteți un comentariu