De ce Apple are ca siglă un măr muşcat?

Inainte de a ma da dăştept si de a va lumina cu informatiile mele, recunosc faptul ca aceasta postare este o furaciune ordinara de aici.
De ce am facut copy paste? pai pentru ca eu cred ca mai sunt si altii ca mine ce s-au intrebat de la ce dracu vine acel logo al celor de la Apple. Bine, nu cred ca a fost cine stie ce brainstorming, Imi inchipui ca s-a discutat cam asa:
- Hei, trebuie sa ne facem si noi un logo, cum au si aia de la Windows, si mai toate corporatiile smechere...
- Mda, trebuie.
- Aia de la windows au niste... windows (ferestre). Desteapta miscare!
- Care e numele firmei noastre?
- Apple, deci s-a rezolvat problema: vom pune un apple (mar), fireste!
Toate bune si frumoase, numai ca s-a ajuns la un mar muscat. De ce nu intreg? De ce muscat decat putin? (o muscatura) De ce muscat pe dreapta? Ei bine, veti afla unele raspunsuri dupa continuare :D.

Iata ce am gasit pe TvMania.ro:
 Explicaţia Apple
Primul logo Apple îl înfăţişa pe Isaac Newton stând sub un măr, cu un fruct deasupra capului şi a fost creat în 1976, de către Steve Jobs şi Ron Wayne. Inspiraţia pentru desen le-a venit de la un citat al poetului britanic William Wordsworth (care apare şi el în siglă): „Newton… a mind forever voyaging through strange seas of thought” (în traducere, „Newton… o minte mereu în călătorie prin ciudatele mări ale gândirii”).
Ulterior, Jobs a considerat logo-ul prea elitist şi prea plin de detalii pentru a putea fi folosit cu succes la o mărime mai mică, pe toate produsele Apple. Prin urmare, un an mai târziu, l-a angajat pe designerul Rob Janoff (de la firma de PR „Regis McKenna”) să regândească sigla. Rezultatul a fost un măr muşcat, colorat – pe orizontală – în culorile curcubeului, dar în ordinea greşită. Această imagine a fost decodată ştiinţific: mărul ar fi trimis la descoperirea gravitaţiei de către Newton, iar culorile la separarea spectrului luminos de către Isaac Newton. Chiar şi termenul McIntosh se referă la un anume soi de măr. Muşcătura (joc de cuvinte între „bite” = „muşcătură” şi „byte” = „bit”), pe de altă parte, simboliza cunoaşterea (trimitere biblică), dar Janoff a explicat că ideea a fost mult mai simplă – aceea de a nu confunda mărul cu o cireaşă. Cât despre culori: Jobs dorea să „umanizeze” compania, să o coloreze, iar dungile sugerau că Apple crease primul computer care putea reproduce imagini colorate. În 1997, logo-ul a fost din nou simplificat, culorile fiind înlocuite cu o singură nuanţă.
Legenda
Se speculează, însă, că mărul-curcubeu ar avea alte semnificaţii. Autoarea Sadie Plant scrie în cartea „Zeroes + Ones : Digital Women and the New Technoculture” (1997) că sigla este un omagiu adus homosexualuluiAlan Turing, unul din părinţii computerului modern, care s-a sinucis muşcând dintr-un măr injectat cu cianură.
Britanicul Alan Mathison Turing (1912 – 1954) a jucat un rol vital în crearea computerului modern (a creat conceptul de maşină Turing, care putea explica logica oricărui algoritm). Matematician, logician şi criptanalist, Turing a lucrat pentru guvernul britanic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (spărgea codurile germane), dar cariera lui a luat sfârşit în 1952, când poliţia a aflat că este homosexual. La acea vreme, homosexualitatea era ilegală în Marea Britanie, astfel încât Turing a trebuit să aleagă fie închisoarea, fie eliberarea condiţionată de administrarea unui tratament hormonal (cu estrogen) destinat reducerii libidoului. Matematicianul a ales a doua variantă, iar doi ani mai târziu a ales să se sinucidă cu cianură. Deşi nu s-a dovedit asta niciodată, se spune că sursa  otrăvii  a fost un măr pe care îl injectase el însuşi şi care a fost găsit muşcat, lângă patul său. Legenda spune că povestea preferată a lui Turing fusese „Albă-ca-Zăpada”, iar omul de ştiinţă ar fi dorit să recreeze scena din filmul Disney animat (pe care l-ar fi văzut de 40 de ori).

6 pareri:

gabriela spunea...

hmmm...deci ne tii in suspans...:) I am still waiting for..

Smiley_tgv spunea...

da? :-s
pai am spus ce era de spus...
cred ca astepti sa spun care dintre cele 2 variante e cea buna, insa nici eu nu stiu....
sau altceva?

gabriela spunea...

am observat mai tarziu, sa mi-a aparut mie cu intarziere...imi aduc aminte un prieten care s-a dus la magazin IT si a cerut un computer ca lumea nu unul cu marul muscat...:)evident ca el a glumit dar vanzatoarea a fost indignata de necunostinta lui.

Smiley_tgv spunea...

@gabriela:
probabil ca nu ai dat click pe "Aflati mai multe" ;))
da, tare cu marul "ne-muscat"
insa eu m-as multumi cu un laptop care sa aibe ca logo doar cotorul :)) laptop sa fie :P

tgtrix spunea...

...interesant chiar m-am gandit de la ce vine logo-ul . se pare ca marul are multe semnificatii..

Smiley_tgv spunea...

@tgtrix:
da, chiar prea multe :P

Trimiteți un comentariu