Si cum ma mananca-n varful limbii/tastaturii, trebuie sa spun si eu vreo 2 vorbe legate de subiectul asta.
Trebuia sa se faca ceva, cumva. Trebuia sa dea cineva cu ei de pamant si sa-i trezeasca la realitate. Deja devenise o obisnuinta examenul de bacalaureat, o formalitate pentru multi smecheri . Nu generalizez, insa multa pustime din generatia actuala (mi se permite sa le spun asa daca-s mai mare cu vreu 6 ani decat ei?) sunt semianalfabeti. Si nu in sensul ca nu stiu sa conjuge un verb, sa rezolve o ecuatie sau sa faca cine stie ce exercitiu de fizica sau unul mai complex la matematica.
Funeriu, asa cum e el, plin de "bube", a facut bine cu instalarea camerelor web in scoli. Eu unul nici nu le-as fi conectat la vreun calculator, ci le-as fi lasat doar asa, ca fear factor. Treaba proasta e ca nu s-a facut la fel peste tot (din ce am citit). Da, este o palma grea si poate neasteptata pentru elevii de clasa a XIIa, poate nu s-a facut tocmai cum sau cand trebuia, eu cred ca trebuia facuta mai demult, chiar cu ceva ani pana sa dau eu bacul... Niste mizerii d-alea de webcam nu costa o avere.
Asta ar fi fost un pas necesar. Un stres in plus pentru elevi, insa unul necesar.
Alta chestie: subiectele de la matematica. Aici nu pot sa zic mare lucru, din toate probele pe care le-am dat eu la bac, la matematica mi-a fost sincer teama ca nu o sa iau. Daca ar fi picat cativa, o cifra destul de mare la nivel national ar fi fost ceva de inteles insa cand majoritatea celor picati au luat nota foarte mica la matematica parca e ceva de gandit si referitor la subiecte. Adica nu sa fie floare la ureche pentru toti, insa sa aibe totusi macar 50% din elevi nota de trecere.
E un subiect destul de delicat. Anul asta am refuzat sa asist la examenele de clasa a VIII si la bac. Motivul? Prea multa bataie de cap si experienta anilor trecuti. Eram in primii ani de invatamant cand m-au pus sa asist la tezele alea unice de la clasa a VIIIa. Am ramas socat de nivelul extrem de slab al elevilor. Da, nu era o scoala de fite, insa unora le curgea scuipat din gura de prosti ce erau. Tin minte ca la geometrie era o problema, ceva, ce le cerea sa deseneze un triunghi dreptunghic si sa afle nush ce arie sau cam asa ceva. Bineinteles ca formula pentru aflarea ariei era o necunoscuta insa habar nu aveau cum arata un triunghi dreptunghic. De ce s-a ajuns acolo? pai pentru ca profesorii nu si-au permis luxul de a-i lasa repetenti pe respectivii elevi (erau vreo 7-8 din vreo 20) pentru ca s-ar fi micsorat numarul de elevi pe clasa si ar fi trebuit sa comaseze cele doua clase intr-una singura, ceea ce ar fi dus la disparitia unor ore, unor catedre si asta nu le-ar fi convenit nici lor, logic. Si uite asa am luat un amarat de echer din ala din trusa de geometrie si le-am aratat: "asta e triunghi dreptunghic, macar desenati-l ca se puncteaza ceva!" Si wow, le-am vazut fetel luminate si zic ca se apuca de treaba, ii vad foindu-se si apoi unul isi face curaj: "puteti sa-mi dati si mie echerul sa-mi fac si eu triunghiul?" Mind blowing! Si uite d-aia e bine ca s-au pus camere, ca pe viitor cretineii ca mine sa nu-si mai riste slujba pentru toti prostanacii.
Vinovatii se gasesc pe toate fronturile, cu siguranta. Da, profesorii sunt vinovati. Ce poti sa-i mai ceri unuia ce castiga in jur de 1000 lei in timp ce unii din elevii sai sparg acea suma intr-un weekend? Are cineva tupeul sa-l traga de maneca pentru rezultatele slabe la bac cand probabil in timpul anului si-a facut aproape singur orele? Si aici chiar nu vorbesc din pom. La scoala se lucreaza cu materialul clientului. Da, as vrea sa-i vad pe toti ai mei olimpici, masteranzi, pe la colegiile din strainatate, insa realizez ca nu se poate.
Apoi vine randul parintilor; nu poti sa-ti lasi copilul de capul lui ca apoi sa-ti pui mainile in sold si sa te agiti ca nu a luat bacul. No shit, Sherlock! Cam cand te-ai uitat ultima oara prin ghiozdanul baiatului tau? Ok, nu mai e clasa I sa-i faci tu ghiozdanul si sa-i pui pachetel, insa o sedinta cu parintii mai servim si noi? Un telefon dirigintei? Ai facut un copil, esti obligat sa te ocupi de el macar cat sa-l faci sa fie independent, nu poti sa pui in carca celui de la catedra totul. Da, in spatele catedrei sunt multe lichele, multe uscaturi ce forteaza meditatiile. Insa am vazut prin diverse materiale pe la tv cum unii parinti erau mirati cum copilul lor a luat 3 la bac daca avea media 9 in timpul scolii, fara sa se gandeasca la faptul ca poate elevul era de media 9 la nivelul clasei, poate a vanat ceva note, poate e de la pachetul ala de cafea, de la meditatii. Si dupa parerea mea o mare parte din vina o poarta insasi elevii. Nu cred ca li s-a cerut ceva la care nu ar fi putut face fata, daca ar fi fost elevi normali. Iar imi vine sa generalizez, insa stiu ca nu e corect. Multi sunt efectiv niste lichele ce nu ar avea ce cauta in clasa a XIIa. Se vede din comentariile de pe net ca multi nici nu stiu sa scrie corect. Si nu ma refer la chestii de finete, ci la lucruri de baza. Daca te mai impiedici de cratima, de un i in plus sau in minus parca mai treaca-mearga, insa cand nu reusesti sa pui cap la cap 4-5 fraze e grav. Si aici mai e ceva ce mi s-a parut ciudat inca de pe vremea mea (2006) Nu stiu cum dracu' reusesc unii sa memoreze "comentariile" la operele literare. N-am sa inteleg asta nici in ruptul capului. Da, sunt probabil niste figuri de stil ce nu le pricepi singur, trebuie sa vezi ce a mai zis un critic, un alt profesor si apoi sa-ti faci singur o ideea despre ce e vorba. La operele epice, cu ceva actiune trebuie doar sa pricepi care cu care, ceva discutii reprezentative si apoi sa citesti un comentariu bine facut, pentru a le integra cumva pe toate intr-un tot propriu. O alta parte din vina o are ministerul educatiei si diferitii sai sefi din ultimii ani: fiecare cu o idee, cu o schimbare, cu dorinta (poate chiar sincera) de a schimba ceva in bine. Se vorbea de "generatii de sacrificiu". Cred ca de ceva ani numai de astea avem parte, inca de la clasa I. Eu de exemplu am parte de o generatie de sacrificiu, datorita regulii tampite de a nu lasa repenti in clasa I a trebuit sa tarasc in clasa aIIa cativa copii si efectiv sa-i chinui un an scolar. Si asa s-au pierdut vreo 2-3 numai la mine in clasa; copii ce probabil ar fi recuprat ceva mai mult daca ar fi repetat anul. Cei ce au dat primii teza cu subiect unic, cei ce au dat examen de capacitate si tot mai departe; ei sunt generatiile de sacrificiu!
Si sa nu uit de faptul ca nu se mai merita sa inveti. Multi adolescenti au modele de reusita prin alte mijloace. De ce sa nu viseze o fata sa gasesca si ea un Irinel, un Bote, ceva. Uite ca se poate! Uite ca Crudutza nu a fost cine stie ce eleva si uite ce bine o duce acum. Si exemplele pot continua si pentru baieti.
Sa nu uitam ca, in mare, asta e generatia etnobotanicelor, a mamelor de 16 ani si a tupeistilor in fata profilor, a filmuletelor postate pe youtube cu diferite prostii pe care le fac.
Ar mai fi multe de scris si de spus, insa cred ca eu am spus destule deocamdata. Nu stiu daca am reusit, insa nu am vrut sa fiu rau, nu mi-am dorit sa judec sau sa ma dau eu ala "stie tot". Bacul devenise o formalitate, conta mult prezenta.
Un fel de concluzie: Bac-ul asta e un dus rece. Unul necesar, insa prost aplicat! Nu e tocmai ok sa dai de pamant cu niste oameni de 18 ani. Astia inca sunt fragezi, astia au vise, planuri. Multi nu stiu cum sa gestioneze un esesc si se poate ajunge la tragedii. Un elev ce timp de 12 ani a stat numai in puf roz nu stiu cum sa incaseze un asemenea soc, nu are antrenament!
(Tanti Androneasca de ce dracului nu se duce in concediu in perioada asta? sa dispara din peisaj o luna, doua, asa... de bun-simt. Cucoana, ai fost pe la ministerul educatie vreo 2 mandate. Mare parte din bulibaseala poarta semnatura ta! Eu pot sa acuz si sa ma inflamez, ca eu nu am condus ministerul)
4 pareri:
Postul suna foarte pragmatic. Si eu am facut vreo 8 anisori scoala in Romania... si am fost generatie de sacrificiu, avand teze cu subiect unic acum 2 ani... si stiu cum e sa stai intr-un examen cu posteriorul pe un scaun jumate rupt... si sa ai in spate un 'smecheras'... care se mai trezeste in jumatea examenului sa bage o perla de injuratura profesorului...etc.
In principiu postul tau reflecta foarte clar realitatea.
Felicitari... poate generatiile noi de profesori pot schimba ceva din sistem...
@Alina
Multumesc mult!
Sper ca cei de-o seama cu mine sa schimbe ceva!
Sunt total de acord cu tot ce-ai zis tu in acest post. Poate dupa ce vor iesi la pensie leprele de profesori care sunt numai cu ochii dupa "ciupeli" si meditatii va iesi ceva si din invatamantul romanesc. In orice caz, Funeriu a facut foarte bine ca a pus camere de supraveghere.
Madam Andronescu mananca c*c*t cand zice ca elevii sunt afectati psihologic din cauza camerelor si pt ca s-a decis instalarea lor cu 1 luna inainte de BAC. Cine era stapan pe el a luat note bune si cu camere. Pana la urma, de ce te-ar deranja sa fii filmat in timpul examenului daca tu stii materia?
Subiectele la matematica au fost de bun simt. 5 se putea luat chiar usor daca ai fost macar atent la ore. Intr-adevar, era mai greu sa iei o nota mai mare.
Postul tau chiar e foarte complex si prezinta o parte, o realitate din ceea ce s-a intamplat cu BAC-ul de anul acesta.
O singura "obiectie" am de facut si aia probabil pentru ca o interpretez eu gresit. Spui la un moment dat: "Nu cred ca li s-a cerut ceva la care nu ar fi putut face fata, daca ar fi fost elevi normali."
Iar o sa ma repet si imi cer scuze pentru asta, dar simt nevoia sa o mai spun o data. Subiectele la mate au fost grele fata de modelele facute pentru pregatirea la BAC. Eu, in mod normal, la prima parte la MODELE de la mate, stiam sa fac cel putin 3 subpuncte, iar la partea II, stiam primul exercitiu + ce incercam la celelalte si tot imi iesea un 5. O alta chestie e legata de colegii mei. Am o colega care, fara guma si nu exagerez, e o tocilara, gen sta toata ziua si invata si are numai de 10. Uite, ca de data asta, din toti cei de 10 pe care ii lua la mate, si pe merit, la bac a luat 7 si ceva. De ce oare?
O alta colega, care a luat locul 1 sau 2 la olipiada pe tara, a spus ce exercitii din astea faceau ei pentru pregatirea la olimpiada pe tara.
SAU
A dat la televizor, ca o varianta asemanatoare a cazut in 1984 (cred) la inscrierea la nu-stiu-ce facultate.
Si tot legat de asta, am colegi care habar nu au ce ii aia o matrice sau integrala sau in cele mai rele cazuri nu stiu ce ii aia delta, si au luat bac-ul, la mate cu note mari, aproape cat cei mai buni. Oare cum?
Nu mai conteaza. Parerea mea e ca vina nebuniei cu BAc-ul nu este doar a unei singure persoane. In fiecare caz este cate un vinovat.
Trimiteți un comentariu