Eu când vreau să fluier....

Am vazut si eu filmul asta. In mintea mi i se construise o imagine de super film, de un film foarte tare, ce nu trebuia sa imi scape. Si da-i si cauta si sapa pana l-am gasit. o varianta cu subitrare in engleza, chiar.
Ca sa nu ma lungesc prea mult, este un  film  slab rau. Bine, doar nu a luat vreun Oscar sau ceva mai important, ci doar niste premii pentru amatori, grupa mare a industriei cu adevarat grandioasa. Oricum, un premiu e un premiu, cu siguranta au fost filme si filme pe acolo din care l-au ales pe asta.
Povestea urmareste cateva fragmente din viata unui tanar momentan aflat la puscarie, in apropierea terminarii pedepsei. Cum am auzit de puscarie, m-am gandit ca numai pe asta se va axa si voi revedea iar toate cliseele acelea oribile. Recunosc ca nu asteptam sa isi faca un tatuaj cu planul inchisorii si sa evadeze, insa aveam asteptari destul  de mari. Ei bine, asta al nostru nu evadeaza. La un moment dat vine pe la el fratele lui, care ii da de inteles ca mama lor vrea sa il ia pe cel mic cu ea, in Italia. Silviu (parca?) nu vrea sa se intample asta, avem parte de un dialog plin de ura intre mama si fiu, in care ii reproseaza ca i-a distrus viata si ca i-o va distruge si celui mic (copilul asta era mereu aerian, cu fata aia, mereu speriat, parca). Ramane cum am stabilit, mama va pleca cu ala micu' in Italia, cu o saptamana inainte de de iesi Silviu din puscarie. Pe la puscarie se perinda si niste grupuri de studente (practica) pentru a realiza cu puscariasii un fel de chestionare, urmate de interviuri. Nu prea mi-a parut veridica faza asta. Bagi intr-o inchisoare de barbati niste prospaturi de 20- 25 ani? Si puscariasii zburadu liberi pe campii. ori am vazut eu prea mult Prison Break ori astia erau prea liberi.
Bine si iar ma lungesc; apoi asta al nostru se supara ca mama lui tot il va lua pe ala micu' cu ea si o ia ostatica pe EA (nu mai stiu cum o cheama, au trecut vreo 2 saptamani). In timpul negocierilor cere sa i-o aduca pe mama lui, lucru care se intampla si o face sa ii promita ca nu il va lua pe fratele lui in Italia si apoi cere o masina sa o scoata pe studenta ostatica la o cafea. Si eram ceva genu': WTF? La o cafea? Se petrece si faza cu cafeau si apoi se cam preda.
Ză end!
Atata ceafa de actor roman mai rar mi-a fost dat sa vad. Nu ma pricep la chestiile astea cu filmatul din unghiuri, cu perpective, insa oau! Foarte prost filmat! La un moment dat ii puteam vedea cicatricile actorului de pe cap. As fi trecut peste asta extrem de usor daca mi-ar fi spus o poveste amarata.... daca ar fi avut o finalitate....
Rezumand, cu cateva zile inainte de a iesi din puscarie un tip afla ca mama lui vrea sa il ia pe fratele lui in Italia, lucru de neacceptat pentru personajul principal, iar apoi traieste un fel de indragosteala/atractie fata de o studenta pe care o scoate la o cafea, ea ostatica fiind.
Poate sunt eu prea slow-minded, poate nu stiu sa apreciez un film... insa slab rau de tot mi s-a parut.... Am vazut animatii muuult mai reusite!
Uitam sa precizez ca mi s-a parut amuzant ca Silviu chiar a crezut-o pe mama lui cand a jurat ca nu il va lua pe cel mic in Italia. Baiatul asta inca mai crede in insemnatatea juramantului din partea celei ce l-a dezamagit si i-a distrus viata? wtf?
ps: nu pun la indoiala calitatile actoricesti ale celor prezenti in acest film. Da, poate sunt actori foarte buni, insa rolurile astea... sa spunem ca nu i-a scos in evidenta. Si un alt lucru: da, s-a muncit mult (probabil) la acest film, probabil ca s-a facut cu bani putini, fara sponsori babani, fara efecte speciale, iar  intr-o tara in care nimanui nu ii mai pasa de filmografie, e de admirat ca au incercat sa faca ceva totusi. Era si mai frumos daca i-ar fi iesit.

2 pareri:

Alin spunea...

Mie mi a placut filmul...Prezinta bine realitatea din puscariile din Romania,iar relatia mama -fiu este scoasa bine in evidenta..Iar finalul,desi m am contrazis cu multa lume,nu trebuie neaparat sa fie tragic sau vesel...Ne am obisnuit cu filmele realizate in SUA ,iar filmului european nu i mai dam nicio sansa.Bafta

Smiley_tgv spunea...

@pariuri2009
si eu as fi preferat ca finalul sa aiba.... vorba aia... o finalitate; sa se incheie cumva povestea....
daca filmul european ar imprumuta ceva de la cel americam ar fi ok!

Trimiteți un comentariu